Frica de efort și consecința risipirii

de | dec. 7, 2023 | Blog | 0 comentarii

Într-o lume care promovează fericirea prin afirmații pozitive, frumusețea cu filtre, educația prin citate atribuite lui Einstein, succesul la care doar te gândești și îl atragi, bogăția venită din monede criptate, notorietatea în funcție de like-uri, condiția fizică prin aparate care muncesc în locul tău, iubirea de sine prin grija față de aspectul exterior și starea de bine prin lipsa conflictelor personale, efortul este un trend pe care puțini și-l mai asumă. 

Spun deseori, în cursuri, că fiecare generație se compensează în următoarea și niciun efort al celor de dinaintea noastră nu rămâne fără răsplată. Cu toate acestea, sacrificiul este pedeapsa pe care o plătim noi și predecesorii noștri, până când fiica sau fiul mult așteptat al neamului răsplătește ideea de lipsă de sine cu intenția asumării de sine. Aceasta, pe scurt, este diferența dintre sacrificiu și efort. 

Efortul presupune ieșirea din zidurile confortului propriu, un exercițiu care implică asumare, evaluare, evoluție, înțelegerea trecutului, proiectarea viitorului. Asumarea, pentru mulți dintre noi, sună a vinovăție, evaluarea o punem în cârca discreditării, evoluția sperăm să o dobândim prin trecerea vieții, iar trecutului și viitorului i se atribuie vinovăția și frica, emoții și perspective la care nu umblăm pentru că luminează sălbăticiile din noi.

Cine ar vrea să se înhame la efortul lucrului cu sine? Cine continuă să meargă înainte după un indicator care anunță ”Efort garantat!”?! 

Pe vremea Netflix, a comenzilor online, ușurința de a căpăta o diplomă și greutatea de a avea o meserie, a curentelor musai încadrate în politicaly correct, ai toate șansele să crezi că tot ce îți dorești poți obține fără efort!

Dacă te-ai plictisit să citești acest articol, îl scurtez, spunându-ți că tot ceea ce îți dorești cu adevărat începe cu un efort investit în acele lucruri care nu îți plac și care vor atrage rezultatele după un timp, uneori, considerabil. Dacă îți dorești să înțelegi de ce, mergi mai departe, în rândurile de mai jos.

Imaginează-ți Existența ca un fiux continuu al Vieții, o impecabilă Genialitate măiestrită în fiecare proces, cu o nemărginită Eleganță. Flux și ușurință, în sens și împlinire. Mintea Creatorului – Totalitatea, exprimă Viața prin fiecare Element al vieții. Timp. Spațiu. Galaxie. Specie. Infinite modalități de exprimare, nelimitate modalități de împlinire. Un singur scop: Iluminarea, întoarcerea în Esența a Tot Ceea Ce Este. 

Fiecare Timp a chemat un Profet, a născut un Învățător, a așteptat un Erou. Fiecare generație își are invitația sa pentru scopul final. Vremea noastră invită la unitate (”Noi cu toții una suntem!”) și iată, un Inițiat a înlesnit comunicarea – nelimitata tehnologie. Educația – singura cale spre evoluție, este, astăzi, posibilă tuturor!

Ai crezut că părinții tăi, bunicii, străbunii, și-au muncit pământul pentru ca din roadele sale să te hrănești cu ușurință în viețile care vor urma, dar toate cele pe care le-ai primit de-a gata sunt un suport pentru a te ridica și a face efortul de a merge mai departe și de a-ți împlini calea, bucuria, împlinirea.

Ce dorință ai?

Ce ți-ai dori să trăiești în fiecare zi a vieții tale?

Ce dorești să aduci la împlinire prin traiul tău?

Efortul nu te duce în greutate, ci îți ușurează povara risipei de viață, alungând frica pe care o duci cu tine. Este exercițiul tău de putere zilnică. Te trezește la primii zori ai zilei, te aleargă ca să-ți simți corpul și propria-i rezistență, te evaluează privind în jur și te îndeamnă să-i admiri pe cei care te inspiră, te pune în acțiune și pe drumul împlinirii tale. Efortul este coarda care te trage din zona călduță – aia limitativă a viețișoarei mici. Când faci acel efort, îți dai seama că părea greu doar când erai printre cei adormiți, neasumați, uitați în fața televizorului și sprijiniți în cuierele timpului, consumându-și corpul și risipindu-și timpul.

Ai undeva de ajuns. Nu va fi ușor pentru că unicitatea ta naște un drum nou, neumblat, netrăit. Va fi chiar greu, uneori, dar fiecare mușchi încordat, fiecare soluție venită din acest greu, orice trăire adunată din starea asta te va duce mai departe decât ai fost vreodată și îți va mai îndepărta un strat de neputință. 

Ai ceva de făcut. Ai pe cineva de uimit, de vindecat, de bucurat, de inspirat. Sigur ai ceva de împlinit. Ridică-te din zona de confort și fă efortul de a da lua tot ce poți de la viață, după ce ai dat tot ce protejai în convingerile de conservare a potențialului tău. Efortul se face, nu e compensat prin rugăciuni, dar o minte spirituală și elevată cunoaște în ce direcție să-și implice efortul. 

Și iată, povestea ta, cea pe care, cu un pic de efort, o poți rescrie, pentru că nu ea te-a făcut pe tine, ci tu o compui. Povestea ta, cea care rămâne mărturie pentru toate condiționările depășite și fiecare comoditate întreruptă din curgerea spre limitare, devine istoria unui erou sau a unei eroine ridicate din îngustimile trecutului sau lumii comode, ale lipsei de decizie sau de inspirație, gata să ia forma unui nou model de urmat, până când cei care vin după tine, vor compensa efortul tău prin propriul lor confort, stare de bine, abundență. Și de-acolo, ridica-se-vor din nou, odihniți și mulțumiți și, printr-un efort de sine, vor duce propria poveste mai departe, dezlegând un nou mit, mărturisind o nouă istorie a celor care simt că sunt creatorii propriilor vieți, oricât de cald e patul, orice li s-ar promite pentru puțin.

În trecutul tău, a fost odată ca niciodată un bărbat care ar fi putut să rămână în scorbură, dar s-a ridicat, ar fi putut să se lase mâncat, dar a luptat. A fost o femeie care ar fi putut să lase mărul nemâncat, dar a decis să acționeze, ar fi putut să renunțe, dar a continuat. Suntem fiicele eroilor și eroinelor care au făcut efortul de a duce viața mai departe. Suntem copiii părinților care au făcut mult din puțin, nepoții bunicilor care și-au făcut masă și casă cu mâinile goale, strănepoții creatorilor libertății pe care astăzi o cunoaștem. Ceea ce ești, nu este (doar) povestea ta, ci efortul celor care nu s-au încolăcit în ”eu nu știu”, ”eu nu pot”, ”eu n-am cum”…

Hai in comunitate!

Completeaza adresa de e-mail si fii la curent cu articolele, evenimentele si invitatiile mele

 

Inscrierea ta a fost finalizata cu success!